П`ятниця, 29.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Липень » 25 » Вступна кампанія-2010: Узяти штурмом
13:57
Вступна кампанія-2010: Узяти штурмом



Саме цим вже тиждень займаються абітурієнти та їхні батьки біля стін вищих навчальних закладів


Десь зривають дубові двері, а десь розбивають шибки.


Невиправданий ажіотаж…

Як відомо, 15 липня розпочалася вступна кампанія у виші. Охочі стати студентами університетів та інститутів першого ж дня масово понесли документи.

Черги займали на світанку, але ранніх підйомів виявилося недостатньо – бажаючих подати документи виявилася тьма-тьмуща.

Тому наступну ніч деякі вчорашні школярі та їхні батьки провели біля стін обраних вишів. Особливо іногородні. Вони, запізнившись на свої потяги, залишилися помилуватися зоряним небом.

Нагадаємо, цього року умови вступу до вишів відрізняються від торішніх. Прийом документів триває два тижні (з 15 по 31 липня), а не місяць, як торік. Абітурієнти, які вступатимуть на конкурсній основі, повинні подати документи не пізніше 22 липня.

У громадській мережі "ОПОРА" (її експерти кілька років поспіль здійснюють моніторинг вступної кампанії) вже встигли заявити, що скорочення терміну прийому документів у виші до двох тижнів призвело до значного перезавантаження приймальних комісій у навчальних закладах.

Виші не передбачили великого напливу абітурієнтів і тому не збільшили кількість персоналу, який працює з документами. Так само ніхто не поклопотався і про додаткові одиниці оргтехніки для перевірки даних додатків до сертифікатів з результатами зовнішнього оцінювання.

Не подумали і про необхідність створити "електронні черги" через мережу Інтернет або ж попередні списки. 20 липня біля стін Київського національного торгово-економічного університету можна було побачити списки з 8040 прізвищ!..

Мама одного з абітурієнтів справедливо скаржиться: "У приймальних комісіях працювати не квапляться. Нас видворили за двері вишу на п'ятдесятиградусну спеку. Пускають порційно. Я вже навіть гроші за прохід у будівлю хочу запропонувати, як це роблять інші".

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вже кілька разів попереджав міністра освіти Дмитра Табачника про неприпустимість надмірного ажіотажу в роботі приймальних комісій вишів і вимагав продовжити терміни вступної кампанії: "Ситуацію необхідно виправляти. Потрібно сказати всім абітурієнтам, що термін прийому документів необхідно продовжити, наприклад, на два тижні – виступити і прямо сказати". Мовляв, великі черги біля приймальних комісій у вишах свідчать не про збільшення охочих навчатися, а про прорахунки в організації.

З ним згодна і Ольга Айвазовська, глава правління Громадської мережі "ОПОРА". "Не треба звинувачувати у величезних чергах самих абітурієнтів", – говорить вона.

Міністр Табачник спочатку опирався, мовляв, ректори абсолютно упевнені, що всі необхідні дії будуть здійснені. Та і в комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти говорили, що немає ризику порушення термінів вступної кампанії з 15 по 31 липня. Але після критики Табачник все-таки вирішив піти назустріч абітурієнтам, збільшивши термін прийому документів на п'ять днів.

Щоправда, на цьому проблеми вступників не вичерпуються. Бували випадки, коли у абітурієнтів не приймали документи відразу на кілька спеціальностей в одному виші. Їм пропонували прийти завтра і повторити процедуру. Хоча це суперечить чинним умовам прийому, які дозволяють віддавати документи максимум у п'ять вишів на три спеціальності в кожен.

…та інші складнощі

Ускладнюють процедуру прийому документів і додаткові перевірки в самих університетах. Так, наприклад, в Кримському державному медичному університеті ім. С. Георгієвського сторонні люди звіряють медичні довідки, тоді як за умовами прийому сказано – це обов'язок виключно приймальних комісій.

Ще одна проблема – відсутність даних про держзамовлення на конкретні спеціальності у вишах. Тобто абітурієнти реально не можуть оцінити, чи мають вони шанс стати студентами і навчатися "на бюджеті". Якби обсяг держзамовлення оповістили перед початком вступної кампанії або ж відразу після підписання відповідного указу – не пізніше 16 липня, абітурієнти могли б самостійно зорієнтуватися, чи буде шанс вступити, і наскільки великим буде конкурс.

Були й технічні проблеми з доступом до інформаційної системи "Конкурс" (з її допомогою абітурієнти теоретично можуть відстежувати свої шанси стати студентами обраного ними вишу в он-лайн режимі). І хоча невдовзі технічні проблеми були усунені, абітурієнти продовжують скаржитися. Наприклад, на те, що приймальні комісії не завжди коректно подають дані – помиляються в кількостях балів.

Але це лише «квіточки». Деякі виші дозволяють собі взагалі не посилати необхідну інформацію для ведення статистики. Серед безвідповідальних – Луганський державний інститут житлово-комунального господарства і будівництва, Маріупольський державний гуманітарний університет, Національний авіаційний університет, Одеська національна юридична академія.

"Часто абітурієнт знає дані про ліцензійну кількість студентів. Але громадяни, які не мають можливості заплатити за освітні послуги, фактично позбавлені права вибору вишу, оскільки не знають реальних обсягів державного замовлення. Інколи мова йде лише про п'ять-десять місць. При цьому ліцензований обсяг може бути 200 осіб", – говорить Айвазовська.

На жаль, не у всіх вишах члени приймальних комісій ознайомлені з міністерськими умовами прийому у виші. У Національному університеті "Львівська політехніка" абітурієнтам наполегливо пропонують писати заяву як «на бюджет», так і «на контракт». Насправді ж з усіх студентів формується єдиний рейтинг, а тим, хто не знайшов місця в "державному списку", пропонують платне місце.

У Херсонському державному аграрному університеті взагалі вимагають не ті сертифікати, які обумовлені умовами прийому. Замість обов'язкового документа з історії України або математики там просять надати – по біології. Цікаво, що правила прийому в цей виш саме з такими вимогами були затверджені 5 листопада минулого року і узгоджені з Міністерством освіти за кілька тижнів. На жаль, за помилку Міносвіти доводиться розплачуватися сьогоднішнім вступникам.

Окремо слід сказати про приклади недобросовісної реклами явно маніпулятивного характеру. Наприклад, Київський національний університет культури і мистецтв у своєму оголошенні гігантськими літерами на тріумфальному червоному фоні вказав, що зараховує всіх без винятку абітурієнтів. Навіть без сертифікатів. Проте, як з'ясувалося пізніше, без сертифікатів приймають лише на заочну форму навчання і лише випускників шкіл до 2007 року, розповіла представник мережі "ОПОРА".

Перші підсумки вступної кампанії вже підбито. У тому, що наступного року терміни вступної кампанії треба переглядати, ніхто не сумнівається. "Я думаю, що наступного року ми зробимо інакше. Ми дозволимо тим, хто закінчив школу раніше без сертифікатів, – хай собі йдуть і подають документи, а ті, хто проходять ВНО, можуть подавати їх відразу після отримання сертифікату, але за умови, що тоді вже по апеляціях вони не переглядатимуться", – повідомив Табачник.

А ще не завадило б наступного року ввести електронну форму прийому заяв у вищі навчальні заклади. Наприклад, надіслати документи по мережі Інтернет. Так можна істотно розвантажити приймальні комісії, а також унеможливити появу черг. Втім, це не гарантія від неточностей, помилок, похибок і навмисних порушень у майбутньому.

Автор: Тетяна Катриченко

За матеріалами: Главред

Категорія: Новини вищої освіти | Переглядів: 925 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта