Вівторок, 23.04.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Травень » 3 » Українські студенти занепокоєні тиском за політичні погляди
21:00
Українські студенти занепокоєні тиском за політичні погляди
За участь в політичних, а іноді навіть громадських акціях студентів викликають
на килим у адміністрацію вишів та затримують правоохоронці

Таких випадків директор Інституту правового регулювання суспільства Олександр Данилюк нарахував кілька десятків.

До того ж, за його словами, оскарження рішення про виключення студентів не врегульовані. Деякі суди розглядають ці питання в рамках цивільного судочинства, а деякі – в рамках адміністративного. Окрім того, немає навіть такої аналогії, як в трудових суперечках, коли чітко встановлено, що рішення має бути ухвалене протягом місяця.

"Сам факт подання позову студента щодо оскарження рішення про його відрахування має зупиняти дію наказу про його відрахування. В іншому випадку цей студент стає заручником судової тяганини, яка може тривати роками. І, на жаль, минулого року в нас був такий випадок у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, коли за невиконання навчального плану був відрахований студент, із яким перед тим адміністрація проводила розмову щодо його неправильних політичних поглядів", – пояснив Олександр Данилюк.

Представники Всеукраїнської профспілки студентів, аспірантів та молодих спеціалістів "Моноліт" звернулися до народних депутатів із пропозицією створити Громадську експертну апеляційну раду при Верховній Раді України, яка б контролювала незаконне відрахування студентів із вищих навчальних закладів та методи тиску, розповів член цієї профспілки Тарас Макляк.

"Цей орган не має займатися, наприклад, питанням відрахування студента за невиконання навчального плану, – каже він. – Але коли вже йдуть погрози: ти краще не бери участі в цій акції, ми тебе відрахуємо, – тоді людина уже може звернутися до експертної ради і заявити офіційно про такі методи тиску".

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат від БЮТ Володимир Полохало готовий підтримати цю пропозицію, щоправда можливо з іншою назвою. Водночас він зазначає, що наразі діє ухвалений у січні цього року закон "Про студентське самоврядування", в якому чітко написано, що відрахувати студента можуть лише за погодженням із органом студентського самоврядування.

"Стаття 38 цього закону чітко говорить, що відрахування студентів може відбуватися тільки за погодженням з органом студентського самоврядування. Я хочу зразу сказати, що норма закону пряма. Не подобається багатьом ректорам цей закон. Але для будь-якого суду це норма закону", – наголошує Володимир Полохало.

Народний депутат від блоку НУНС Тарас Стецьків вважає утиски студентів за політичні погляди тривожним дзвіночком. "Якщо це ще й не можна кваліфікувати як прямі репресії, то напрямок зрозумілий – рано чи пізно це може призвести до репресій", – вважає парламентарій.

А народний депутат від правлячої коаліції, комуніст Олександр Голуб каже, що ця ситуація надумана. "Поки що таких великих акцій, завдяки яким студенти не вчилися протягом там певного часу, не відбулося в Україні. І тому казати, що їх за це звільняють, абсурдно. Інша справа, що, можливо, деякі студенти використали політичні моменти в державі, щоб прогуляти лекції та не вчитися, і на них викладачі певним чином реагують, як мають реагувати. І сьогодні їм вигідно представити себе у вигляді політичних борців", – зауважує Олександр Голуб.

Тим часом у Верховній Раді України вже в травні мають розглядати нову редакцію закону "Про вищу освіту", в якому можуть бути врегульовані проблеми студентського самоврядування.

Автор: Н. Коваленко



За матеріалами: Радіо Свобода

Категорія: Новини вищої освіти | Переглядів: 719 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта