П`ятниця, 29.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Листопад » 10 » У Чернівцях урочисто відкрили І Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка
20:44
У Чернівцях урочисто відкрили І Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка



3 листопада 2010 року в Чернівецькому обласному центрі естетичного виховання «Юність Буковини» відбулося урочисте відкриття І Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Конкурс проводиться Міністерством освіти і науки України на виконання Указу Президента України вiд 30.09.2010 N928/2010 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка».

Конкурс розпочав свою ходу з Буковини, самобутнього і неповторного краю, в якому проживає більше 120 національностей. Цей мальовничий куточок подарував світові цілу плеяду відомих постатей: видатних письменників Ольгу Кобилянську, Юрія Федьковича, Сидора Воробкевича, Ірину Вільде, Пауля Целана, талановитих та закоханих у пісню Володимира Івасюка, Софію Ротару, Дмитра Гнатюка, Назара Яремчука, Ані Лорак, Катерину Бужинську. Завдяки їм Буковина по праву вважається найкоштовнішим камінням у короні Української держави.

Урочистості пройшли за участі найвищих осіб області – Г.К.Галиця, першого заступника голови Чернівецької облдержадміністрації; М.Й.Бауера, начальника Головного управління освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації, Г.І. Біляніна, директора Чернівецького інституту післядипломної педагогічної освіти, О.Є.Паскара, заступника начальника Головного управління освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Л.М.Тарангул, начальника Чернівецької філії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, В.В.Дудчака, голови Чернівецького обласного комітету профспілок працівників освіти, В.С.Малишевської, начальника управління освіти Чернівецької міської ради; В.В.Васкана, голови обласної організації Національної спілки письменників України, О.В.Савчука, голови Чернівецького обласного товариства "Просвіта”, науковців, меценатів, визначних педагогів області, студентів, учнів та всіх небайдужих шанувальників української мови та літератури. Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки представили Ю.М.Сафонов, завідувач відділу, Л.І Пясецька, завідувач сектору, С.П.Мистюк, методист. На святі були присутні працівники обласного, міського та районних управлінь і відділів освіти Чернівецької області, письменники та поети Буковинського краю, а також представники з усіх регіонів України, методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Метою Конкурсу є вшанування творчої спадщини видатного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої учнівської та студентської молоді – майбутньої плеяди літературних митців – розвиток їх творчого потенціалу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні та за її межами і в рамках підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Конкурс відкрив Г.К.Галиць, перший заступник губернатора Чернівецької області. За його словами: „Місто Чернівці з його неповторною архітектурою, багатою культурною та духовною спадщиною дарує натхнення і виховує справжніх митців, письменників, свідченням цього є проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Ідеї та настанови Великого Кобзаря є актуальними сьогодні, як ніколи. І це свідчить про неперервний процес розвитку нашої культури і духовності, який сьогодні отримує державну підтримку. Символічно, що відкриття конкурсу співпало з 92-ою річницею Буковинського народного „Віча”. Георгій Галиць побажав учасникам конкурсу максимально продемонструвати свої таланти, з тим, аби продовжувати славні традиції культурно-мистецького життя України.

Начальник Головного управління освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації М.Й.Бауер: – „Нам дуже приємно, що конкурс відбувається саме в Чернівцях. Я думаю, що головним завданням конкурсу є підняття престижу державної мови та мов національних меншин. Вважаю, що конкурс має велику перспективу і розвиток”.

Н.В.Гуйванюк, завідувач кафедри сучасної української мови філологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, професор, доктор філологічних наук, сказала: – „У цьому Конкурсі молоді люди будуть звірятися в любові до слова Шевченка, а Шевченко – це наш пророк, це людина послана богом для того, щоб воскресла наша українська нація. Це дуже добре, що 200-річчя з дня народження ми будемо зустрічати таким низьким поклоном йому та його творчості. Я працюю з студентами та учнівською молоддю, і мені здається, що такі конкурси потрібні, це розбудить творчий потенціал наших дітей. Конкурсів ніколи не буває забагато. Я сподіваюсь, що цей конкурс розбудить такі творчі сили, що у нас з’являться нові поети серед молоді. Це підніме дух українського народу”.

Ю.М. Сафонов, завідувач відділу Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, наголосив, що Конкурс передбачає виявити справжніх талантів слова на державному рівні. „Також маємо надію, що у конкурсі візьмуть участь і діти з інших країн, адже конкурс міжнародний. Дітей, юнацтво буде підтримувати Президент України, буде і матеріальна винагорода. Безперечно, учасникам і переможцям конкурс дає творчий елемент, їм відкриється набагато більше можливостей і у плані вступу до ВНЗ, і в науковому плані. Мета цього конкурсу – виявити творчо обдаровану молодь, підтримати державою, щоб вони не згубили свого таланту. Бажаю учасникам пізнати силу слова та істину в житті. Тому що сягати істини – це надзвичайно складно. Я хотів би, щоб кожен учасник відкрився у цьому конкурсі, і щоб їхні здобутки були знані не лише на рівні України, але й на рівні світу”.

Л.І. Пясецька, завідувач відділу Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, висловила переконання в тому що Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка набуде широкого масштабу, що школярі та студенти залюбки братимуть участь у ньому.

Відкриття першого Конкурсу відбувається саме в Чернівцях, адже тут багаті традиції, розвинена полемічна культура, тут багато фахівців високого рівня. У проведенні інтелектуальних змагань державного рівня завжди відчувається допомога і підтримка Чернівецької обласної державної адміністрації, Головного управління освіти і науки та Чернівецького інституту післядипломної педагогічної освіти. Конкурс буде відбуватися у чотири етапи для учнів загальноосвітніх шкіл та ліцеїстів, а для студентів – у три етапи. У кожному наступному етапі конкурсу будуть брати участь переможці попереднього – це обов’язкова умова. Переможці завершального етапу будуть визначатися журі за результатами конкурсу. До журі, окрім освітян, запрошуватимуться письменники, поети, сценаристи, журналісти. Тому що конкурс передбачає виявлення талановитих та здібних дітей, майбутніх митців слова. Конкурсантам будуть пропонуватися творчі завдання.
За результатами конкурсу 39 переможців стануть стипендіатами Президента України. Переможці старшокласники, володарі дипломів І ступеня, матимуть право брати участь у ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови і літератури понад рейтингом. Конкурс буде тривати до березня 2011 року. Урочистості з нагородження переможців планується провести у травні 2011 року в м. Києві.

Г.І. Білянін, директор Чернівецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, зауважив, що згідно з Умовами Конкурсу, окрім учасників з України, в ньому можуть брати участь учні та студенти з усіх держав. Іноземці зацікавлені у цьому конкурсі, адже майже у кожній країні є українська діаспора, якій українська мова близька. До того ж, додав Білянін, ім’я Шевченка, відоме у всьому світі, приверне увагу до конкурсу більшої кількості учасників.

Митці Буковини подарували присутнім високо мистецькі художні номери. Свою майстерність продемонстрували танцювальний колектив „Черемош” Вашківецької ЗОШ, вокальна студія «Кольорові сни» Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини», студенти Буковинської державної фінансової академії, учень Задубрівської ЗОШ Заставнівського району Ячинець Олександр, талановиті вихованці Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини», народний театр-студія «Гердан», студент училища мистецтв імені Сидора Воробкевича Карлащук Любомира солістка Чернівецької обласної філармонії Ірина Стиць та дует „Скриня” у складі заслужених артистів України Марії та Володимира Лобураків.

Активно долучилися до проведення заходу книговидавці, народні майстри і майстрині Буковини, професійно-технічні заклади. Ними були підготовлені різноманітні тематичні виставки. 

Засоби масової інформації активно спостерігали за проведенням урочистого відкриття Першого Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Цього ж дня пройшла трансляція на радіо та телебаченні щодо висвітлення цього загальнонаціонального заходу.
Категорія: Новини МОН | Переглядів: 1383 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта