П`ятниця, 29.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Листопад » 27 » Новий закон "Про вищу освіту" має багато суперечностей, - експерти
18:23
Новий закон "Про вищу освіту" має багато суперечностей, - експерти


У Центрі освітнього моніторингу вважають,
що законопроект потребує серйозного експертного та громадського обговорення


На думку експертів Центру освітнього моніторингу (ЦОМ), з окремих питань цей законопроект справді робить крок уперед порівняно з чинним Законом України "Про вищу освіту", з інших – робить півкроку, хоч можна було б діяти в законодавчому полі більш радикально. У деяких, розробники так і залишилися в полоні радянських стереотипів й не наважилися передбачити давно назрілі законодавчі новації.

При цьому законопроект має багато суперечностей, повідомляє прес-служба ЦОМ.

Як зазначають експерти, новий проект Закону "Про вищу освіту" передбачає здійснювати прийом до університетів не лише на конкурсній основі за результатами тестування, а з урахуванням середнього балу атестата та балу вищого навчального закладу. Проте законопроект не дає відповіді на питання, що таке "середній бал ВНЗ" і не прописує механізм його визначення.

Скасовано архаїчний поділ ВНЗ на І-IV рівні акредитації й запроваджується цілком сучасний: на університети, академії, коледжі, професійні коледжі. Але при віднесенні навчального закладу до того чи іншого типу застосовано механічні критерії і відсутній ключовий показник – якість освіти.

Так, наприклад, класичний університет створюється за умови, якщо у ньому за денною формою навчається не менше як 10 тис. студентів не менш як за 8-ма галузями освіти і здійснюється підготовка наукових кадрів не менше ніж з 8-ми наукових спеціальностей.

Важливим є мовне питання в системі навчання. Якщо в попередньому варіанті законопроекту від 2009 року зазначалось, що мовою навчання у ВНЗ є українська, то тепер вже йдеться про декілька мов: "мова (мови) навчання у вищих навчальних закладах визначаються відповідно до Конституції України та Закону України "Про мови". Не виключено, що розробники передбачають прийняття Верховною Радою України одіозного законопроекту "Про мови в Україні", який фактично вводить в Україні двомовність, а відтак і двомовність у ВНЗ.

Прогресивною у Законі є стаття 6, яка прописує структуру вищої освіти за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодший спеціаліст-бакалавр-магістр" та за освітньо-науковими рівнями "доктор філософії та доктор наук". Проте збережено і стару традицію: бакалавр не вважається закінченою вищою освітою, тому особа, яка закінчила бакалаврат, в магістратуру може вступати лише на ту ж спеціальність. Також, ліквідовується освітньо-кваліфікаційний рівень "спеціаліст", що є доцільним.

Щодо здобуття освітньо-наукового ступеню "доктор наук", то останнє слово й надалі залишається за Вищою атестаційною комісією (ВАК), а не за вищим навчальним закладом, як це практикується у європейських країнах. В законопроекті ВАКу надаються такі повноваження, які, по суті, зводять нанівець автономію вчених рад університетів у царині присвоєння наукових ступенів. На думку ЦОМ, доцільно було б, якщо й не всім одразу, то хоча б вченим радам дослідницьких та національних університетів надати право остаточного присвоєння наукових ступенів.

Також, зазначають у ЦОМ, основні напрями міжнародного співробітництва у галузі вищої освіти фактично спрямовані на інтеграційну діяльність з університетами лише однієї країни – Російської Федерації. При цьому в пояснювальній записці до законопроекту йдеться про загальноєвропейський освітній простір.

Також, законопроект дещо розширює правову базу студентського самоврядування, проте зовсім не передбачені права органів студентського самоврядування на громадську та суспільно-політичну діяльність. При цьому, новий проект закону дозволяє необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників.

За матеріалами: Освіта.ua

Категорія: Новини вищої освіти | Переглядів: 639 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта