П`ятниця, 29.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Серпень » 5 » Якщо не інвалід чи сирота, то «олімпіадник»...
18:16
Якщо не інвалід чи сирота, то «олімпіадник»...
5 серпня завершується термін подання документів на вступ у вузи.

Хоча списків рекомендованих до зарахування, коли матеріал готувався до друку, ще не було, загальну картину в системі «Конкурс» вже можна було побачити. «Вершини» рейтингів у деяких вузах «осідлали» переможці конкурсів та олімпіад. Таке право вони мають відповідно до Умов прийому до ВНЗ 2010 року. Так, учасників міжнародних олімпіад, призерів (нагороджених дипломами I-III ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призерів (нагороджених дипломами I-III ступенів) III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України зараховують до рейтингового списку абітурієнтів відразу після осіб, що вступають поза конкурсом, та рекомендованих за результатами співбесід. Фактично, якщо «олімпіадник» приніс оригінал документів у вуз, його зарахують. Найцікавіше ж те, що серед переможців престижних навчальних змагань часто фігурують абітурієнти з дуже низькими балами. Дехто, якби йшов з таким результатом на загальних підставах, плентався б у самому кінці списку… «Багато з цих переможців липові», – стверджують представники громадянської мережі «Опора», яка ретельно відстежує перебіг вступної кампанії.

"Опора” перевірила списки абітурієнтів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Найбільше "липи” виявили у рейтингах "шевченкового вузу”, повідомляє прес-служба мережі. Із 11 абітурієнтів із вершини списку Інституту журналістики, у 10 позначка "+” у графі "переможець олімпіад та конкурсів” (згідно з показниками, оприлюдненими 3 серпня. Дані могли змінитися, адже подання документів ще тривало. - Авт.) "Тим часом прізвищ цих 10 абітурієнтів немає ні у Наказі МОН №504 «Про підсумки Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів 2009/2010 навчального року», ні у Наказі №536 «Про підсумки проведення III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2010 році», - стверджують в "Опорі”. Члени організації виявили, на спеціальності "облік та аудит” переможці конкурсів, яких не було у списках, зайняли 4 з 5 місць у рейтингах, на "міжнародних економічних відносинах” таких було 2 з 10, на спеціальності "міжнародні відносини” – 6 з 21. Заради об’єктивності скажу, що серед переможців олімпіад, які подали документи на міжнародні економічні відносини, є також Юлія Баранова, яка на ЗНО набрала 600 балів з трьох предметів. Дівчина не зупинилася на олімпіаді, яка давала їй право вступити без проблем, і підтвердила свій результат на незалежному оцінюванні. Справжньому переможцю насправді жодні пільги не потрібні – йому не складно ще раз підтвердити свої знання.

А у КНЕУ, стверджують в "Опорі”, до привілейованих списків потрапили навіть не переможці, а учасники. Зокрема одну таку особу "Опора” виявила на спеціальності "економіка підприємства”, дві – на спеціальності "фінанси та кредит” (1 учасниця взагалі у конкурсах участі не брала).

Найімовірніше, причина в тому, що приймальні комісії не досить якісно перевіряють документи, – каже кореспондентові "ВЗ” голова правління ГМ "Опора” Ольга Айвазовська. – А можливо, йдеться також про участь у якихось схемах, що дозволяють абітурієнту стати студентом поза конкурсом. Є ще одна проблема. Часто переможці олімпіад та конкурсів фігурують із надзвичайно низькими балами. Наприклад, у КНЕУ одна з абітурієнток, яка вказала, що є переможцем, зі своїми 714 балами зайняла 24 місце у рейтингу. З такими балами, якби йшла на загальних підставах, дівчина була б десь після 1200-го місця. Абітурієнт із балом 799,5 (із 800 можливих) стоїть у списку після неї... Виникає питання щодо об’єктивності цих інтелектуальних змагань. Важко собі уявити, щоб абітурієнт, який добре вчився у школі, є переможцем Всеукраїнської олімпіади, раптом набрав дуже низькі бали на ЗНО. Є поняття кореляції балів - під час різних форм оцінювання людина отримує приблизно однакові результати. Коли ж різниця - велика, то це означає, що на якомусь етапі відбулася маніпуляція. Особисто я більше довіряю ЗНО, де немає можливості вплинути на результат. А от до олімпіад є багато запитань: вплив вчителів, які готують дітей, витік інформації щодо завдань. Багато зауважень до Малої академії наук, де роботи переможців часто є звичайною компіляцією інформації з відкритих джерел”.

На думку Ольги Айвазовської, наступного року МОН слід врахувати ці "проколи”. "По-перше, переможців олімпіад не повинно бути так багато. По-друге, їм не повинні надавати права позаконкурсного вступу, а лише додавати до результатів певну кількість балів. Наприклад, володарю 1-го місця – 12 балів, 2-го – 10. "Коли конкурс іде на десяті бала, це вже велика перевага”, – каже Ольга Айвазовська.

У вузах проблему визнають, але зазначають, що не так вже багато тих переможців олімпіад.

Кореспондент "ВЗ” переглянула рейтингові списки деяких львівських вузів. Справді, особливого засилля олімпіадників не помітила (напевно, переможці свій привілей вирішили використати здебільшого у столиці). Скупчуються вони на найбільш престижних спеціальностях. Так, список спеціальності "право” 4 серпня зранку вивершували п’ять переможців із балами від 720 до 677. Останній учасник з цим результатом був би десь на 960-х місцях…. На журналістиці – 2 (у першої високий результат). На "механіці” та "фізиці” по одному олімпіаднику. У них бали такі, що і без пільг були б угорі списку.

"Документи в університет подали близько 10 переможців олімпіад та 30 переможців ІІІ етапу конкурсу наукових робіт МАН. Ті, хто переміг у предметних Всеукраїнських олімпіадах, зазвичай мають високі бали на ЗНО та у школі. Чи справді є вони переможцями, ми перевіряємо дуже ретельно. Вони представляють оригінал документа про перемогу, також дивимося, чи є їхні прізвища у списках переможців”, – каже відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національого університету імені Івана Франка Юрій Корчак.

До Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького подали документи лише шість переможців олімпіад. Чотирьох з них спокусила фармація, де лише 4 державні місця, з них одне пільгове… Абітурієнт, який має 792 бали, опинився у списку 5-м… Ще два олімпіадники-конкурсанти подали документи на лікувальну справу. "Шість олімпіадників та переможців конкурсів на близько 2000 абітурієнтів – це небагато, – каже відповідальний секретар приймальної комісії університету Михайло Перепелиця. – Ми ретельно перевірили всі документи. Справді, на фармацію чомусь подали документи найбільше переможців. Двоє з них вже принесли оригінали. Всіх чотирьох ми зарахувати не зможемо, адже одне місце з чотирьох виділено для пільговиків. Тобто серед них також буде своєрідний конкурс, якщо, звісно, всі вирішать таки вибрати фармацію”.

"На мою думку, під час вступу всі абітурієнти повинні мати рівні права, - веде далі Михайло Перепелиця. – Бо ж виходить, захищаємо пільговків, але не дбаємо про тих, хто йде на загальних підставах. На мою думку, доцільніше було б спершу зарахувати на державні місця тих, хто проходить за балами. А вже потім, якщо держава вважатиме за потрібне, виділити додаткові місця для пільгових категорій, наприклад, інвалідів”.

За матеріалами: Високий замок

Категорія: Новини вищої освіти | Переглядів: 726 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта