П`ятниця, 26.04.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Листопад » 11 » Міносвіти пропонує законодавчо закріпити вступні іспити у вузах
20:20
Міносвіти пропонує законодавчо закріпити вступні іспити у вузах



Міністерство освіти і науки оприлюднило для обговорення проект Закону України "Про вищу освіту”


Як зазначають у Міносвіти, проект закону підготовлений з метою приведення законодавства України у сфері вищої освіти до вимог Болонського процесу та створення більш сприятливих умов і розширення доступу до здобуття вищої освіти громадянами України.

Зокрема, зазначають у міністерстві, у проекті закону структуру вищої освіти адаптовано до вимог Болонського процесу, що закладає умови для полегшення визнання дипломів, академічної та професійної мобільності. Передбачено рівні вищої освіти – молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, а також вводяться рівні доктора філософії і доктора наук.

Також, згідно з проектом, збільшено термін навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра до півтора-двох років, а в аспірантурі за освітньо-науковим рівнем доктора філософії з трьох до чотирьох років. Встановлений термін навчання в докторантурі за освітньо-науковим рівнем доктора наук – три роки.

У проекті визначено типи вищих навчальних закладів – університет, академія, коледж, професійний коледж – та кількісні параметри щодо їх створення. Ліквідовано рівні акредитації (І-ІV) вищих навчальних закладів та акредитацію вищого навчального закладу в цілому.

Також, проект закону передбачає законодавче закріплення проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), як необхідної умови для допуску особи до здобуття вищої освіти.

На ряду з цим, у статті 43 проекту закону визначено, що прийом до вищих навчальних закладів здійснюється за результатами ЗНО у випадках, передбачених Умовами прийому до вищих навчальних закладів, з урахуванням середнього бала шкільного атестату та бала вищого навчального закладу.

На думку координатора громадської ініціативи "Студентський захист" Андрія Черниха, "це є спробою Міносвіти закріпити на законодавчому рівні повернення системи вступних іспитів, запровадження яких, спільно з врахуванням середнього балу атестату за 200-бальною шкалою, абсолютно нівелює зовнішнє незалежне оцінювання".

"Очевидно, що в міністерстві є розрахунок на те, що до початку вступної кампанії 2011 року відповідний законопроект буде прийнятий і Міносвіти буде зобов’язане невідкладно внести зміни до умов прийому, і таким чином поверне корупційні схеми до вищих навчальних закладів", - вважає Андрій Черних.

Нагадаємо, діючий закон про вищу освіту не визначає форми конкурсного відбору вступників до вищих навчальних закладів, а лише зазначає, що відбір здійснюється "на конкурсній основі відповідно до здібностей" вступника.

Обговорення законопроекту триватиме до 25 листопада 2010 року.

Як повідомлялось раніше, запропоноване Міністерством освіти громадське обговорення умов вступу 2011 року, не дало результатів.

Як повідомили у Центрі освітнього моніторингу, жодні важливі пропозиції, які були внесені до проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів 2011 року від 120 громадських організацій зі всієї України та від народних депутатів України, не були враховані в остаточній редакції документу.

За матеріалами: Освіта.ua

Категорія: Новини МОН | Переглядів: 649 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта