Субота, 20.04.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Березень » 12 » Болонська реформа: мрія про освіту без кордонів поки далека від реальності
09:38
Болонська реформа: мрія про освіту без кордонів поки далека від реальності
Міністри з питань освіти та науки з 46 країн радитимуться протягом двох днів у Будапешті й Відні стосовно можливості удосконалення болонської реформи. Незважаючи на критику, позитивний результат є, переконані політики.

Понад десять років тому міністри з питань освіти з 29 країн-членів Європейського союзу в італійській Болоньї підписали декларацію, котра мала на меті зближення і гармонізацію систем вищої освіти. Так народилася «болонська реформа». Це була мрія про освіту без кордонів для понад 15 мільйонів студентів з понад 5 тисяч вищих навчальних закладів ЄС та країн-сусідів. Тепер країн, що долучилися до болонського процесу, 46. Минули роки, а критика реформи лунає дедалі голосніше.  

Відірваність від реальності

Найбільше студенти нарікають на те, що навчання стало більш теоретичним, збільшилася кількість екзаменів, поменшало зв'язку з практикою. Багато хто з роботодавців оцінює зміни так само, не всі згодні сприймати бакалаврів як достатньо кваліфікованих спеціалістів.

Минулого року студенти удеяких країнах ЄС страйкували і виходили на вулиці з протестами. Найпотужнішими були вуличні протести у Німеччині та Австрії. І цей спротив став результативним. Наприклад, німецький міністр з питань освіти Анетте Шаван пообіцяла виділення додаткових двох мільярдів євро на поліпшення ситуації у сфері вищої освіти. А тим часом одна з головних цілей Болонської реформи залишається далекою від практики: мобільність студентів усередині Євросоюзу істотно не поліпшилася. «Але мобільність студентів з-поза меж ЄС до європейських університетів значно зросла, це означає, що на інших континентах з'явилася більша зацікавленість навчанням у європейських вишах», - відзначає Анетте Шаван.

Бакалаврат в одній країні, магістеріум - в іншій

Позитивні зрушення від реформи є, але потрібно далі працювати над її удосконаленням, вважають європейські політики. Як відзначила перед конференцією австрійський міністр з питань науки Беатрікс Карл: «Європейський простір вищої освіти дедалі більше зростається. Це дуже важливий розвиток. Система вищої освіти у Європі повинна також давати студентам можливість, наприклад, отримати кваліфікацію бакалавра в одній країні, а потім навчатися на магістерській програмі в іншій країні. Але ми бачимо, що в деяких країнах є проблеми з доступом до навчання. Саме це і є темою, яку ми повинні обговорити на європейському рівні», - сказала австрійський міністр.

Автори: Наталя Неділько, Ліоба Веррельманн

Редактор: Євген Тейзе

По матеріалам: DW

Категорія: Новини вищої освіти | Переглядів: 777 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта