Четвер, 25.04.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Квітень » 17 » Міністерство освіти розгляне концепцію викладання історії в школах
18:07
Міністерство освіти розгляне концепцію викладання історії в школах



Міністр освіти і науки Табачник повідомив, що концепція базується
на антропоцентричному підході - вивченні історії з позиції особистості, а не певної етнічної групи


"Така подача матеріалу зробить підручник неконфліктним і гуманним. Брехні в історії більше не буде!" - заявив Табачник.

При цьому міністр вважає, що в підручниках з історії не можна заміняти термін Велика Вітчизняна війна на Друга світова війна, а визначення День Перемоги - на закінчення війни.

Це не перша спроба змінити концепцію викладання історії в школах. Минулого року Міносвіти схвалило шкільну програму з історії, де головними акцентами були Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади у 1920-1950-х роках, діяльність Організації українських націоналістів і Української повстанської армії (ОУН-УПА) і протистояння дисидентського руху комуністичному режиму.

Згідно з проектом, школярі повинні навчитися сприймати Україну як територію, де проживають представники різних етнічних груп і релігій. Автори проекту, серед яких - завідувач кафедри історії Національного університету Києво-Могилянська академія Наталя Яковенко, вважають, що при висвітленні війн, міжетнічних конфліктів і політичних подій у підручнику повинен зберігатися коректний і нейтральний стиль викладу.

На думку Яковенко, антропоцентричний підхід охоплює конфліктні питання, пов'язані з етнічними територіями і формуванням держави. "Зараз підручники з історії України є гримучою сумішшю з національної та радянської історії, де факти розглядаються через призму конфлікту, головна дійова особа - держава, а головний принцип - хто не з нами, той проти нас", - зауважила історик. При цьому Наталія Яковенко зазначила, що представники Міносвіти поки не зверталися до неї щодо використання цих напрацювань у шкільних програмах.

У свою чергу експерти по-різному коментують нову концепцію викладання історії. Так, академік Національної академії наук Петро Толочко підтримує її. За його словами, викладаючи історію, необхідно формувати позитивний імідж українців. "Зараз українці представлені в підручниках як народ, який постійно принижували і гнобили. Але були ж не тільки трагедії, а й досягнення. Всі явища, які розколюють суспільство, - голодомор, діяльність ОУН-УПА - треба висвітлювати адекватно і не політизувати!" - сказав Толочко.

З ним не згоден проректор, завідувач кафедри новітньої історії Запорізького національного університету професор Федір Турченко, який є автором підручника Новітня історія України для 10-го класу. Він упевнений, що історичні події необхідно підносити школярам "з точки зору жорсткої державної ідеології і патріотизму". "Нейтральна точка зору - це підігравання нової влади. Нам не можна подавати історію з нейтральної точки зору. На першому плані повинні бути акценти української національної історії!" - заявив Турченко.

Як повідомлялося, раніше Табачник пообіцяв повернути в українські підручники термін Велика Вітчизняна війна. Він також заявив: "Переконаний, що під час Великої Вітчизняної війни не було ніякої третьої сили. Була антигітлерівська коаліція, і був гітлерівський Рейх, і його союзники-сателіти, і озброєні формування, які створювалися з місцевих громадян на окупованій території - це колабораціоністи".


За матеріалами: Коммерсант

Категорія: Новини МОН | Переглядів: 1213 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта