П`ятниця, 29.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Вересень » 30 » Дмитро Табачник закликав усіх учасників освітнього процесу "мати стійку громадянську позицію"
05:21
Дмитро Табачник закликав усіх учасників освітнього процесу "мати стійку громадянську позицію"



28 вересня 2010 року на передодні Дня працівників освіти відбулася прес-конференція Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника. Міністр поспілкувався з журналістами на тему попередніх підсумків роботи навчальних закладів за період з 1 вересня. Кількісні показники, станом на початок нового навчального року, свідчать про збільшення майже на 20 тис. дітей, у порівнянні з попереднім роком, що прийшли цьогоріч на навчання до дошкільних закладів.

"1 вересня 2010 року до дитячих садочків прийшли 1 213 890 дітей. Сьогодні в Україні загальна кількість дитячих дошкільних установ, які розпочали свою роботу, складає 15 514. Протягом року в нашій державі майже на 200 збільшилась кількість дитячих установ. Відновили свою діяльність, були повернуті з невластивого, непрофільного використання, - 109 закладів, збудовано близько 10, відкрито в пристосованих приміщеннях - 62 і передано до комунальної власності, тобто, фактично, повернуто як дитячі садки, - 14", - констатував Дмитро Табачник.

Водночас, за оперативними даними Міністерства освіти і науки, сьогодні в Україні на 100 місць в дитячих садках претендує в середньому 108 дітей. В містах на 100 місць нараховується близько 119 дошкільнят. Така ситуація, на думку керівника освітнього відомства, вимагає активних дій і від міністерства, і від місцевих органів влади.

"Сьогодні ми завершуємо роботу над державною програмою розвитку дошкільної освіти, концепція якої була ухвалена Кабінетом Міністрів 27 серпня ц.р. На місцях також кожна область готує відповідно свою програму розвитку дитячих дошкільних установ. Вчора ми остаточно завершили разом з Національною академією педагогічних наук України роботу над програмою розвитку дітей старшого дошкільного віку, тобто для 5-річок. Вона називається "Впевнений старт", - повідомив Міністр. Дмитро Табачник також запросив усіх бажаючих до обговорення проекту, який розміщено на офіційному сайті МОН.
Підсумовуючи діяльність установ шкільної освіти, Міністр повідомив про те, що 1 вересня розпочали роботу понад 19,8 тис. загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів і форм власності, 13,3 тис. з них - у сільській місцевості (67,2 %). Навчаються сьогодні в Україні понад 4,3 млн. учнів, у тому числі 1,43 млн. здобувають освіту у сільських загальноосвітніх навчальних закладах, що становить 33,6% від загальної кількості учнів.

І першачків, і десятикласників, за даними МОН, у цьому році стало більше. До 1-х класів зараховано 413,4 тис. учнів, що на 12,7 тис. більше, ніж минулого року. А 10-класниками стали 327,2 тис. учнів, і це на 133, 8 тис. більше у порівнянні з минулим роком.

"За літній період завершено будівництво та капітальну реконструкцію, тобто, фактично знову збудовано, 15 шкіл, в яких будуть навчатися майже 4 тис. учнів. Завершено поточні ремонти в усіх дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Зараз завершуються роботи з підготовки дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів до осінньо-зимового періоду. Станом на 25 вересня відремонтовано 3852 котельні із запланованих 3877, що складає понад 99% плану. Непогані показники завезення твердого палива - на сьогоднішній день вже 54 % від річної потреби", - резюмував Дмитро Табачник стосовно стану шкільних приміщень.

Про попередні підсумки роботи у сфері вищої освіти Міністр говорив цифрами. Станом на 28 вересня ц. р. у вищих навчальних закладах, підпорядкованих МОН, реалізовано такі обсяги державного замовлення: молодший спеціаліст - 58,5 тис. осіб ( у 2009 р. - 44,9 тис. осіб); бакалавр - 99,27 тис. осіб (2009 р. - 99,2 тис. осіб); спеціаліст - 65,7 тис. осіб (2009 р. - 64,2 тис. осіб); магістр - 32,9 тис. осіб (2009 р. - 34,3 тис. осіб).

Особливу увагу представників ЗМІ Дмитро Табачник звернув на ряд розпоряджень та постанов, що прийняті КМУ 27.08.2010 року, з метою подальшого розвитку вищої освіти в Україні.
"За дорученням безпосередньо Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, ми в наступному році проведемо конкурс, за яким відкрито і прозоро хочемо відібрати 100 кращих студентів, 100 аспірантів і 100 викладачів для безкоштовного навчання в кращих університетах світу", - зазначив Міністр освіти і науки. Також Дмитро Табачник висловив переконання у тому, що з кожним роком кількість учасників такої стипендіальної програми зростатиме.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо результатів запровадженого у цьому році обов'язкового медичного огляду для школярів, Міністр повідомив: "В цьому календарному (авт.) році ми проведемо медогляди учнів 1-5 класів, а в другій половині року, сподіваюсь, що проведемо повністю стовідсотковий медогляд всіх учнів середніх навчальних закладів від 6 до 18 років". Дмитро Табачник навів журналістам позитивний досвід харківських медиків та освітян у запровадженні обов'язкового медогляду і вкотре висловив глибоке переконання у необхідності такого кроку збоку МОН спільно з МОЗ. "Ми закликаємо до більшої відповідальності батьків, оскільки довідка діє протягом 6 місяців. І медогляд можна проходити не в останні дні серпня", - додав Міністр.

Не в останню чергу цікавились ЗМІ нововведеннями міністерства для абітурієнтів на наступний рік. Міністр повідомив, що наразі проект Умов вступу на 2011 рік відкритий для громадського обговорення (опублікований на офіційному сайті МОН), МОН збирає та враховує пропозиції працівників освіти, народних депутатів України, представників громадських організацій тощо. Громадське обговорення триватиме до 1 жовтня. Також Дмитро Табачник зазначив, що незмінним залишиться тестування з обов'язкових предметів, врахування середнього балу атестата, встановлено 25% бар'єр для абітурієнтів-пільговиків (25% від держзамовлення), а пільгове зарахування переможців всеукраїнських учнівських олімпіад та переможців четвертого заключного етапу відкритого конкурсу захисту робіт Малої академії наук відбуватиметься лише за умови відповідності обраної спеціальності тому предмету, в якому учень має здобутки.

Протягом прес-конференції представниками ЗМІ порушувались питання щодо забезпеченості школярів підручниками, запровадження електронних підручників, підробки документів про освіту, працевлаштування випускників ВНЗ, профорієнтацію у школах, довузівську підготовку тощо.

Відповідаючи на запитання журналістів, Дмитро Табачник закликав усіх учасників освітнього процесу "мати стійку громадянську позицію". Наводячи разючі приклади звільнення професорів та ректорів за зловживання посадовим становищем, Міністр закликав бути небайдужими до фактів порушень своїх прав збоку керівництва вищих навчальних закладів, не замовчувати і не пліткувати з цього приводу, а безпосередньо вживати відповідних кроків, звертатися до органів виконавчої влади та правоохоронних органів.

Фото газети "Освіта України"

За матеріалами: МОН України

Категорія: Різне | Переглядів: 714 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи
Новини МОН [76]
Новини відділу освіти [64]
Новини дошкілля [5]
Новини середньої освіти [72]
Новини ЗНО [86]
Новини вищої освіти [88]
Різне [54]
Цікава освіта [0]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта