Четвер, 28.03.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Вересень » 15 » Освіта зі статусу державної політики трансформувалася в банальний бізнес, - П.Симоненко
23:25
Освіта зі статусу державної політики трансформувалася в банальний бізнес, - П.Симоненко


Фракція КПУ внесла законопроект, яким пропонується надання студенту права відстрочки в оплаті навчання

Лідер КПУ Петро Симоненко, в інтерв’ю виданню "Коминформ", прокоментував ситуацію, що склалася на ринку вищої освіти і розповів про освітні законодавчі ініціативи фракції КПУ в парламенті.

Зокрема Симоненко, коментуючи можливість отримання безкоштовної освіти в Україні, зазначив: "На жаль, в Україні те, що декларується протягом останніх 20 років, рішуче розходиться з тим, що відбувається насправді. Так, існує гарна стаття 53 в Конституції, яка свідчить, що держава забезпечує доступність і безоплатність навчання в державних і комунальних вузах. Але платити за отримання вищої освіти у нас доводиться більш ніж 90% студентів".

Лідер комуністів підкреслив, що з 2 мільйонів студентів державних і комунальних ВНЗ, безкоштовно навчається лише 150 тисяч - менше 10%.

У нових економічних реаліях, вища освіта зі статусу цілеспрямованої й осмисленої державної політики досить відверто перейшла в розряд банального бізнесу. Сьогодні в країні відкрито 187 ліцензованих вузів приватної форми власності, в яких на платній основі навчаються майже 356 тисяч студентів, заявив Симоненко.

Політик вважає, що багато вузів, за потурання чиновників перетворилися з установ освіти в комерційні точки, що дозволяють собі і в нинішній важкий час, політику наживи: вони не знижують, а навпаки, підвищують вартість контрактного навчання. У середньому по країні це підвищення перед новим навчальним роком склало до 10%.

Ряд вищих навчальних закладів давно перетворилися в елітні тусовки для дітей мільйонерів і високопоставлених чиновників, у які закрито вхід для дітей трудящих, для молоді з середнього класу. У першу чергу через вартість освіти.

"Наші чиновники від освіти і багато політиків кивають на світовий досвід, мовляв, там теж платне навчання і в ньому немає нічого страшного. Так, та не так. Наприклад, у Німеччині, яка формує 40% ВВП всієї Європи, заплатити за навчання дитини 500 євро на семестр можуть дозволити собі майже всі, хто має роботу. Але й тут держава вважає за необхідне вести лояльну політику по відношенню до своїх громадян. У Берліні і Гессені, в Тюрінгії і Саксонії, ще в десятку федеральних земель плата за першу вищу освіту взагалі відсутня. Але ці приклади наші ЗМІ не наводять. Чому?", - сказав лідер КПУ.

"А сьогодні, в умовах глобальної економічної кризи, ми говоримо про те, що держава повинна продумати і запропонувати антикризову програму в системі освіти. Якщо ми думаємо про майбутнє країни, ми повинні інвестувати державні кошти, насамперед у людей, в підростаюче покоління. Ті фахівці, яким ми сьогодні дамо можливість отримати освіту, в тому числі й за допомогою державної підтримки, завтра будуть піднімати конкурентоспроможність нашої економіки", підкреслив Симоненко.

За його словами, у Кабміну є резервний фонд, а у талановитої української молоді з бідних сімей - є проблеми з оплатою вищої освіти. Якщо Кабмін прийме рішення і на певних умовах запропонує таким студентам безвідсотковий кредит на освіту або запропонує будь-яку іншу форму фінансової підтримки контрактників, від цього виграють не тільки молодь, а й країна в цілому. Давно відомо, що інвестиції в освіту, підготовку кадрів - це найефективніші інвестиції.

Петро Симоненко повідомив, що фракція КПУ у парламенті, внесла до Верховної Ради законопроект № 4352, яким пропонується на законодавчому рівні запровадити гнучку систему оплати за освіту, що допускає тимчасову відстрочку оплати.

Особливо цей законопроект важливий для тих студентів, яким залишилося вчитися останні рік чи два. За навчання цих студентів батьки вже виклали десятки тисяч гривень, а тепер, через неможливість вчасно сплатити останній курс, ці гроші можуть просто пропасти. Хіба можна назвати це чесним і справедливим по відношенню до людей? Законопроект № 4352 повинен стати не декларативним, а реальної захистом конституційного права на освіту в Україні, заявив Симоненко.

За матеріалами: Освіта.ua

Переглядів: 674 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта