Субота, 20.04.2024
Навчання на Старобільщині
Мы рады приветствовать вас на нашем сайте (https://ad.admitad.com/g/apbquwoviz1419910650fbdf0436a5/)
Основне меню сайту
Авторизація
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Погода
Полезная информация
Rozetka UA
Отримати бонус

Ви можете отримати WMR-бонус в розмірі 0,01-0,10 WMR на свій гаманець 1 раз на добу

Гаманець
Код Защитный код

Бонус надається сервісом www.wmcasher.ru

Обмен WebMoney
  Отдадите:  
  Получите:  
мониторинг обменников
Цікаві речі
Блок корисних посилань
Головна » 2010 » Лютий » 15 » Освіта - консервативна галузь і в ній рубати з плеча не слід!.. або ще раз про 10-річну освіту
19:49
Освіта - консервативна галузь і в ній рубати з плеча не слід!.. або ще раз про 10-річну освіту



Станіслав Ніколаєнко, голова Громадської Ради освітян і науковців України різко негативно оцінив спроби адміністративного втручання в освітню галузь з боку окремих політиків

В інтерв'ю українському радіо він назвав не до кінця обдуманим законопроект Анатолія Гриценка щодо повернення до 10-річної освіти. Цей крок є невірним і неможливим із кількох причин.

По-перше, він руйнує всю систему середньої освіти. Якщо так станеться, то що буде робити 400 тисяч нинішніх дев'ятикласників, які дев'ять років навчались на 12-річній програмі. Як їм програму старшої школи (10,11,12 класи) втиснути в один рік?

По-друге, до такого повернення повністю не готова навчально-методична база. А вона потребує повної реконструкції і оновлення. На це піде мінімум два-три роки. Абсолютний колапс буде із підручниками і посібниками, на їх передрук знадобиться до 2 млрд. гривень. Технічно ця робота в Україні може бути виконана лише за кілька років.

По-третє, слід подумати про цивілізаційний аспект. Серед оцінок стану науково-культурного рівня розвитку країн світу ООН використовує так званий індекс людського розвитку - ІЛР. Україна посідає по цьому показнику 75-80 місця із 200 країн світу. Тягне до низу низький середній вік українців, висока смертність та інше. Наступним показником є якість освіти, її протяжність і охоплення населення. По цим показникам Україна знаходиться на 30-40х позиціях. Перед ведуть країни, в яких протяжність середньої освіти не менше 12÷13 років. Діти заможних українців давно вже навчаються за кордоном по 12-річній системі і це на викликає у їх батьків негативу. Адже у 146 країнах світу тривалість середньої освіти дванадцять років, в 49 - тринадцять-чотирнадцять років. Скажімо, в США в більшості штатів протяжність середньої освіти практично 14 років. Дванадцять років триває фактично середня освіта і два роки - так звана подовжена середня освіта.

Окрім того, слід зазначити, що по кількості навчальних годин за весь термін навчання в школі Україна не займає в світі перших місць. Скандинавські та інші європейські країни відводять на середню освіту до 12 тисяч навчальних годин, а в Україні цей показник сягає близько 10 тисяч годин. Звідси і якість природничо-математичної, гуманітарної і всієї освіти.

І ще одне. А яке ж здоров'я буде в наших дітей, якщо при десятирічці всі суботи мусять бути робочими. Про яку фізичну досконалість, спортивну роботу можна взагалі говорити.
І нарешті, а як же враховувати той потік інформації, який захопив увесь світ. З моменту народження Христа до початку Великої Вітчизняної війни було накопичено стільки інформації, як лише за один 2007 рік! Тільки за минулий рік в світі надруковано 800 тисяч книг, а за все ХVI сторіччя лише 35 тисяч книг!

На думку Станіслава Ніколаєнка, Анатолій Гриценко і ті, хто його підтримують переплутали два поняття. Це готовність країни до 12-річної середньої освіти і повернення до звичної 10-річної системи освіти. Заради правди слід визнати, що країна таки не готова до 12 річки, але сама ідея і вектор розвитку обраний правильно. Адже за оцінками міжнародних експертів збільшення на один рік протяжності навчання приводить до росту Внутрішнього Валового продукту на 10 %. І цим нехтувати не можна! Бо якщо йти за логікою Анатолія Гриценка, то сьогодні можна повертатись і до семирічки, адже промислове виробництво у нас примітивне, але думати слід про майбутнє.

Голова ГРОНУ Станіслав Ніколаєнко пропонує провести широку публічну дискусію з проблем сучасної освіти, термінів навчання, завершити її парламентськими слуханнями і лише після цього прийняти зважені рішення.

За інформацією прес-служби ГРОНУ




По матеріалам: Освіта.ua

Переглядів: 655 | Додав: ahatojii4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Полезная информация
Rozetka UA
Баннер
Архів записів
Наше опитування
Яка книга краща: паперова чи електронна
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Корисні посилання
Молодой сайт старобельской братвы
Валюта
Курсы валют Курсы валют Курсы валют
Українська реклама
Реклама на сайті
Copyright Anton Morgunov © 2024

Використовуються технології uCoz

Анализ сайта osvita-stb.at.ua каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Наука и образование :: Абитуриент Анализ интернет сайта